RANUAN KIRKKO

Ranuan kirkko on pieni hirsirakenteinen ristikirkko, joka on vihitty käyttöön 7.6.1914. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Jarl Eklund. Alkuvuosina sekä kirkon ulko- että sisäseinät olivat paljasta hirsipintaa. Ulkoseinät laudoitettiin 1920-luvulla.

Kirkko saneerattiin perusteellisesti 1950-luvulla arkkitehtitoimisto Irmeli & Markus Visannin suunnitelman pohjalta. Sisäpuolen kalkitut hirsiseinät paneloitiin ja sisustus järjestettiin uudella tavalla. 1960-luvulla kirkkoon laitettiin kuparikatto ja kaminalämmitys korvattiin sähkölämmityksellä.


kuva:Markku Niemi


Alttaritaulun ”Jeesuksen toinen tuleminen” on maalannut v. 1951 taiteilija Matti Visanti. Vihkiryijyn ”Ristipyörä” on suunnitellut taiteilija Helena Tarvajärvi ja varsinaiset kirkkotekstiilit pääosin taitelija Kristiina Hänninen Suonen Käsityön Ystävistä. Messinki-reunuksella varustetun hopeisen kastemaljan on suunnitellut ja valmistanut rovaniemeläinen Miessi Ky. Mekaaniset 14-äänikertaiset urut on rakentanut Urkurakentamo Hans Heinrich v. 1990. Kirkon virallinen istumapaikkaluku on 338 henkeä.

Kirkkopihaan on haudattu 154 sankarivainajaa. Sankaripatsaan ”Ei kuolema vaan elämä” on tehnyt kuvanveistäjä Kalervo Kallio. Sankarivainajia on lisäksi haudattu Simojärven ja Saukkojärven hautausmaihin. Kirkon pihassa on myös evakossa kuolleiden muistomerkki ”Itkevät kivet”, jonka on tehnyt taiteilija Erkki Salmela.
Seurakuntalo
Kirkkoherranvirasto
Leirikeskus
Hautausmaat